Weird Science
Skönt att Reinfeldts fascist-stat åkte ur EM

2008-06-18  

reinskit1.jpgNär Sverige i kväll mötte Ryssland i fotbolls-EM var det en match mellan de två största, pinsammaste, mest upprörande demokratiunderskotten i Europa. Och båda har nu, på regeringsnivå, utnyttjat fotbollen för att plocka billigaste möjliga propagandapoänger, i smått Berlin-OS-Hitlerska försök att samla folket kring ett sportspektakel samtidigt som man forcerat fram fascistiska författningsövergrepp på hemmaplan.

Ryssland, där Putin myglat sig kvar vid makten genom grundlagsändringar och valfusk, lovade sina fotbollslandslagsspelare rekordbonus i dollar om de gick vidare.

Och Sverige kuppade just i kväll, under fullständigt chockerande former, igenom en internationellt skandalös övervakningslag samtidigt som statsminister Reinfeldt i blågul propagandatröja och halsduk med lämpligt spegelvänd text befann sig bland fansen i Innsbruck i den vidrigaste, mest cyniska undanmanöver en svensk minister någonsin nedlåtit sig till.

reinskit2.jpgDe senaste dagarna har ett samlat svenskt folk, inklusive alla berörda organisationer och myndigheter (inklusive delar av säkerhetspolisen och försvaret!), samt en lång rad internationella organ från amerikanska EFF till brittiska Privacy International, protesterat så hårt mot Sveriges fascistregering att OS-arrangerande Kina kan mysa åt sin plötsliga radioskugga.

Och samtidigt som Riksdagshuset är omringat av rasande folkdemonstrationer står Reinfeldt utspökad i landslagströja på en turistgata i Tyrolen och kluckar glatt med packade, puckade fotbollssupportrar, samt håller, som Aftonbladet beskriver det, »ett tal till nationen« där han säger att »vi ska vara stolta, men det är inte bara de blågula på planen som har gjort så att det gått bra, utan även de blågula på läktarna«. Den minimala del av befolkningen han träffade i Innsbruck – den som berusat sig på österrikisk bärs och tagit på sig blonda peruker och vikingahjälmar – håller han alltså tal till och hyllar som betydelsefull. Dagen innan hävdade han att folkprotesterna och »bloggbävningen« mot FRA-lagen inte haft någon som helst betydelse…

Jag måste erkänna att jag just nu är fullständigt desorienterad – eftersom hela skiten stinker vet jag inte åt vilket håll jag ska börja spy. Eller om jag bara borde hänga mig. Ska man vara kvar i det här landet så är kanske sex fot ner i jorden den vettigaste boplatsen. Men jag är i alla fall glad att Sverige är utslaget ur EM. Låt icke-kontrollstaterna göra upp om det här nu.

[2008-06-18 23:44]
Andreas

Bara du inte nu drar för stora växlar på en fotbollsmatch…

[2008-06-18 23:50]
Kjell

det var länge sen jag drog så minimala växlar på en fotbollsmatch…

[2008-06-18 23:59]
David

Undrar när det går upp för Reinfeldt vad han precis ställt till med. Jag tycker faktiskt att det är den totala bristen på magkänsla som är mest skrämmande.

Han sänkte hela regeringen, drog till Innsbruck och drack pilser.
Herregud.

[2008-06-19 00:01]
Martin

”den vidrigaste, mest cyniska undanmanöver en svensk minister någonsin nedlåtit sig till”

Det var verkligen en mästerligt regisserad avstickare, djävulskt cyniskt iscensatt. Bob Roberts, Karl Rove, Machiavelli eller vemduvill skulle vara stolt.

[2008-06-19 00:04]
Kjell

Ah, Bob Roberts! Ja, nu skulle det verkligen gå att göra en verklighetsbaserad politisk satir av Bob Roberts-snitt i Sverige.

[2008-06-19 00:08]
Andreas

”Går upp för Reinfeldt”?

Vad får dig att tro att han eller någon annan i motsvarande situation bryr sig om huruvida det kan tyckas vara brist på magkänsla?

Jag känner att folk är lite blåögda både inför hur man tror politiker bryr sig om hur de uppfattas i det offentliga som omröstningen om FRA-lagen. Vem har sagt att den inte varit i kraft i många år redan, men under den offentliga radarn?

[2008-06-19 00:13]
David

>Vad får dig att tro att han eller någon annan i motsvarande situation bryr sig om huruvida det kan tyckas vara brist på magkänsla

Well. Han vill väl behålla makten?
Nu ryker han i nästa val. Han fattade aldrig hur laddad frågan är.

[2008-06-19 00:17]
Andreas

Underskatta aldrig folks korta minne. En Toblerone senare så ligger han i topp i opinionsmätningarna.

Jag ursäktar inte någons beteende, eller försvarar den idiotiska FRA-lagen, men folk tenderar att vara dumma i huvudet. (Hej USA och George W. Bush, vald och omvald!)

[2008-06-19 00:19]
Kjell

Andreas, den har åtminstone inte varit i kraft i så måtto att inget av bredbands- eller telefonibolagen ännu hjälpt till med fibern, vilket de nu kommer att tvingas till.

Och enda anledningen till att Reinfeldt var i Österrike i kväll var att han är extremt mån om hur han uppfattas. I morgon ska han besöka den österrikiska förbundskanslern – ett möte som kommit till stånd enbart för att ha något att skylla panikbesöket på fotbolls-EM på…

[2008-06-19 00:25]
Blubb

Tack! Än en gång formulerar du det jag tänker men inte klarar att få på pränt.

[2008-06-19 00:36]
Andreas

Jag förstår resonemanget. Jag förstår också nederlaget för FRA-lagens genomröstning rent symboliskt.

Jag är kanske bara lite för konspiratoriskt bitter? Jag hoppas jag har fel!

Nu ska jag bara gå igenom din text igen och hitta länken mellan FRA-lagen och svenska fotbollslandslagets oduglighet ikväll!

Sov så gott vänner!

[2008-06-19 00:38]
Oneroom » Blog Archive » Weird Science om Reinfelds panikresa till Innsbruck

[…] Kjell Häglund på Weird Science skriver briljant giftigt om Reinfeldts EM-fjäskande. När Sverige mötte Ryssland i fotbolls-EM var det en match mellan de två länderna i Europa med de största, pinsammaste, mest upprörande demokratiunderskotten. De senaste dagarna har ett samlat svenskt folk, inklusive alla berörda organisationer och myndigheter (inklusive delar av säkerhetspolisen och försvaret!), samt en lång rad internationella organ från amerikanska EFF till brittiska Privacy International, protesterat så hårt mot Sveriges fascistregering att OS-arrangerande Kina kan mysa åt sin plötsliga radioskugga. […]

[2008-06-19 01:11]
rickard

Det var det första jag tänkte också när han dök upp i rutan, igen. Men snarare på hur det ens är möjligt för en statsminister att lämna den historiska klubbningen av beslutet för att dra ner och kolla på fotboll i supporterhalsduk.

Dessutom: på vems initiativ står han ens vid sidlinjen och blir ”intervjuad” av Ola, är det Fyran som har bett honom att komma dit och formulera att det är viktigt att inte nöja sig med ett kryss? Extremt obehagligt.

[2008-06-19 01:21]
Kjell

Bra fråga, Rickard. Tyvärr tror jag att TV4 skulle ge ett blaha-svar om man ställde frågan om exakt hur det gick till när beslutet togs om Reinfeldt-intervjun (som jag lyckligtvis missade!). Men jag är väldigt nyfiken på hur beslutsgången såg ut –√Ǭ†min gissning är att allt kom i paket från regeringskansliet och att man erbjöd Fyran en statsministerintervju. TÄNK om Ola haft förstånd att ställa frågan ”hur fan kan du stå här och garva i halsduk när svenska folket demonstrerar sin frustration utanför riksdan?”.

[2008-06-19 01:47]
ban~ken

Här hade man trott att man skulle hitta en post om första avsnittet av den livlösa ”Life on Mars” (US) med fejk-amerikanska irländare i de två huvudrollerna. Men icke, en post och en rubrik i bästa Blogge Bloggelito-stil. Det är inte fy skam och jag håller med och allt det där, men jag blir… desorienterad. Och går man till herr Bloggelito så har han förstås en Kjelle-post of sorts och ger sig på public service-TV:s misslyckande att bevaka en viss omröstning. Desorienterad.

[2008-06-19 07:07]
Kjell

Det var en sån dag igår, ban~ken… Jag hade inte med ett enda ord tagit upp FRA-spektaklet, och började väl känna mig som Björn Borg.

Tack för klart besked om US-Mars. Fejkamerikanska irländare i huvudrollerna låter dessvärre så fantastiskt att jag måste se det.

[2008-06-19 07:26]
amack

Funderade aldrig på det ur den synvinklen, men ser man det så då var det nog bara bra med en förlust, så kan vi koncentrera oss på FRA-lagen istället för att gå runt i ett nationellt glädjerus.

[2008-06-19 07:38]
Kjell

att gå runt i ett nationellt glädjerus dagen efter FRA-kuppen skulle kännas lite nazistiskt.

[2008-06-19 07:59]
JET

F.ö. är ”första” amerikanska Life on Mars ett icke-sänt pilotavsnitt som inte ledde till någon fotsättning. Hela serien flyttas nu till New York (från Los Angeles), alla skådisar utom huvudrollsinnehavaren byts ut och David E Kelley har hoppat av. Så det är inte mycket att bry sig om annat än som kuriosum.

[2008-06-19 08:21]
ban~ken

JET: I see. ”Pre-air” betydde i detta fall ”never-air.” Men om ”In Justice”-snubben är kvar så känns det ändå fel. Han är på amerikanskt maner för macho för Tyler-rollen. Colm Meaney kunde inte dominera fysiskt på samma sätt som Glenister. Då kan man vänta sig en polisstation som är ännu mer i Kojak-stil i den kommande ”New York-försöket” alltså.

[2008-06-19 08:48]
FRA

Kjell, vi har noterat att du begår tanke- och åsiktsbrott, och uppmuntrar andra att göra detsamma. Du kommer att höra av oss.

~ FRA: skyddar dig mot dig själv sedan 2008-06-18 ~
~ ”Vi lydde bara order” ~

[2008-06-19 09:05]
Kjell

Tack, JET, för info. Känner inte längre ett behov av att se Mars-haveriet, däremot av att läsa om Kelleys avhopp. Att han öht hoppade på det är förra årets mysterium.

[2008-06-19 09:37]
Sigge

Kjell, du är i högform!
Bilderna hahaha

[2008-06-19 10:05]
Emma

Inte undra på om man blir foliehatt av den här jävla soppan. Det var igår omöjligt att få besked om när själva omvoteringen skulle hållas, varje gång man kom dit var det ”om ytterligare två timmar”, till slut gav jag upp och gick hem för att titta på live feeden från riksdagen hemma istället. Det funkade givetvis inte alls, sidan verkar öht inte vara byggd för att många människor är intresserade av en fråga, och Aftonbladets sändningar avbröts enligt vad jag hört sedan för fotbollen. Där vår statsminister sitter i blågult som ett jävla fån när ett av de värsta besluten i svensk modern tid fattas. Det är så groteskt att man helt kroknar.

[2008-06-19 10:37]
Julia

Det här inlägget och kommentarerna ger mig i alla fall något slags hopp om Sverige. Eller en liten liten klick av landet, kanske.

[2008-06-19 11:16]
Christoffer

Ändå slipat gjort av Kelley hur han använde Mars-piloten för att få till en ny Boston Legal-säsong.

[2008-06-19 11:35]
Kjell

Boston Legal med en tajtare budget låter perfekt. Nu slipper man Saffron Burrows.

[2008-06-19 15:06]
Joakim

Är Saffron Burrows med mycket i senaste BL-säsongen? Var tvungen att lägga ner tittandet efter ett eller två avsnitt i höstas pga hennes medverkan. men funderar på att ta upp det igen nu under sommaren. om hon inte är med alltför mycket vill säga.

[2008-06-19 15:10]
Kjell

Joakim: Ja, tyvärr är hon med rätt mycket. Hon förstör varje subplot hon tar del i. Men det är ingen anledning att avstå att titta! Shatner/Spader Show är starkare än nånsin. Och Spaders aggressiva plädering inför en ”skådespelar-replika” av Högsta Domstolen MÅSTE SES. Klassisk rättegångsteve.

[2008-06-19 15:39]
Riksdagens vakter vägrar släppa in blombuden | √É…siktstorped

[…] övrigt sammanfattar Weird Science gårdagens händelser i ett extremt träffsäkert inlägg. Just att inlägget för övrigt avviker från bloggens tema gör det än mer målande vilken […]

[2008-06-19 16:37]
Joakim

ah. tackar. får se till att ta tag i’t då. jättebra rutet om fascistsverige förresten! gamla goda deluxe-sverige har aldrig varit så långt borta..

[2008-06-19 17:04]
Rob

Ni här verkar ju vara rörande överens så skulle någon snabbt bara kunna klargöra varför lagen är så hemsk och vad den stora skillnaden kommer bli? Ni får inte använda ord som ”Orwell” eller siffrorna 8 och 4 i kombination.

[2008-06-19 17:15]
Kjell

Nejdu, har du egna argument för varför lagen INTE är hemsk så fram med dem först…

(För övrigt har jag nog inte läst plakatuttrycken ”Orwell” eller ”1984” i ett enda av alla de fördömanden jag läst om lagen, från Helsingforskommittén, Säpo, E.F.F., Journalistförbundet, Advokatsamfundet, Datainspektionen etc etc (bara för att nämna några remissinstanser och större organisationer).

[2008-06-19 17:16]
Thomas R

Regeringen anser att befolkningen inte förstår sitt eget bästa. Maud Olofsson pratade i morse i SVT om att det inte bara finns goda människor ute i världen. Tror hon att vi som är motståndare till lagen är idioter?

[2008-06-19 17:56]
Mårten Angner

Ja det vände sig verkligen i magen på mig när jag hörde att han vände sig bort meddan underhuggarna i C och FP-toppen örfilade federly och andra rackarungar som var på väg att fälla förslaget. Gissar att han inte ens vill göra sitt eget ”diry work”. Han fattar faan inte va han just ställt till med genom att tvingat borgerliga bröder och systrar begå harakiri offentligt.

[2008-06-19 18:05]
Thomas R

Reinfeldt gör samma åverkan på Sverige som Bush har gjort på USA. Förhoppningsvis lyckas han inte att bli omvald som den senare.

[2008-06-19 18:52]
Kjell

Tyvärr blir det ännu värre när Bodström kommer tillbaka.

[2008-06-19 18:56]
opassande » Blog Archive » FRA-frågan är inte död

[…] hur det kom sig att 67(!) personer saknades i riksdagen vid voteringen igår. Var varenda en av dem nere i Innsbruck och drack […]

[2008-06-19 20:10]
Rob

Kjell: Jag vill faktiskt ha en förklaring. Jag har ingen åsikt i frågan. Min aningen sarkastiska ton kom ur min automatiska skepsis mot att 20-30 personer har exakt samma åsikt utan att någon säger emot. Mitt fel ligger väl i att WS inte är platsen där jag borde söka kunskapen.

[2008-06-19 20:33]
agnes

Idag känns allt nattsvart,vad fan gör dom med vårt land?

[2008-06-19 20:35]
Kjell

EXAKT, Rob. Att gå in på en liten teveblogg för att ”söka kunskapen” om FRA är lite märkligt.

Men jag förstår. Du pratar lite uppbragt om hur du stör dig på samförståndet mellan ”20-30 personer” här – då måste du ju ha kvävts av din egen skepsis därute i den större världen, mot alla som unisont demonstrerat utanför riksdagen, alla negativa remissinstanser, alla utländska integritetsexperter… Då är det lättare att ta skydd på en eskapistisk teveblogg. Du vet att dina sarkasmer alltid har ett avigt vänt stambord härinne.

[2008-06-19 21:41]
Rob

Känns skönt att veta. Nu ska jag ut och söka kunskap!

[2008-06-20 00:24]
bine

Men om Bodström kommer tillbaka är det ju/väl flera som röstar emot, av princip. Ja, lite som igår fast tvärtom.

Jag är kanske för opåläst men på vilket sätt skulle det bli värre? Är inget fan av Bodström, men blev det inte ganska uppenbart igår varför politikerföraktet är så stort?

[2008-06-20 00:56]
Och imorgon är det årets ensammaste dag « Abborren

[…] juni 2008 Kjell säger allt som behöver sägas om […]

[2008-06-20 09:27]
Kjell

Utvidgningen av FRA:s befogenheter initierades av Bodström, och är lite av hans skötebarn. Skillnanden är möjligen att han kommer att ha ännu mindre skrupler att använda FRA-material inom ramarna för ACTA.

Och häromdagen påmindes jag om Bodströms lömska ondska, när han fick frågan om han skulle riva upp FRA-lagen vid valseger 2010, och han svarade, med en osmaklig parallell till sportlingo:

”Vi är mycket försiktiga med att säga vad vi ska göra och inte göra. Vi ska vinna först.”

[2008-06-20 11:03]
LSM » Det gör inte så mycket att jag måste lära mig holländska nationalsången

[…] “Skönt att Reinfeldts fascist-stat åkte ur EM“. . Postat i Politik. […]

[2008-06-20 11:37]
Thomas R

Derek Jarman kritiserade Ian McKellan på 1980-talet eftersom denne accepterade en utmärkelse av den homofientliga regeringen, ledd av Margaret Thatcher. När den öppet homosexuelle Fredrik Federley inför sin 30-årsdag i våras fick frågan vem han hade som förebild nämnde han just Thatcher. Hans beteende under FRA-debatten får mig att undra ännu mer vad fan det är som rör sig i hans skalle.

[2008-06-20 13:31]
fredrik

Lägg därtill öppnandet av den där salladsbaren på skojs som konkade på nolltid och sponsringen av israeliska armén under värsta bombningen av Libanon och jag skulle påstå att du har en farlig fjant framför dig.

[2008-06-20 14:50]
När blågult blev skitbrunt « Lilla Blå Bloggen

[…] Lilla Blå Bloggen Bland whisky, musik och seriös arty farty « Rakt ned i diket När blågult blev skitbrunt juni 20, 2008 http://www.weirdscience.se/?p=992 […]

[2008-06-20 16:40]
JET

Kjell: Det var väl ursprungligen på Kelleys initiativ som LoM skulle göras i USA-version? Det är i alla fall vad jag har hört.

[2008-06-20 18:43]
Joaquim

Jag tycker att du raljerar lite väl hårt kring fotbollen och dess åskådare för att mitt sportvurmande hjärta inte ska bli lite kantigt inställd till dig, trots att du har fullkomligt rätt. Säg det inte så där hårt bara liksom.

:)

[2008-06-20 20:40]
Martin

Äjs på ren DN-svenska.

[2008-06-21 09:50]
Kjell

JET: jo, Kelley köpte personligen rättigheterna, och det var ju tämligen svårbegripligt. Har Kelley öht ägnat sig åt något liknande förut? I en tid när BBC America har framgångar i USA med de bästa brittiska serierna, och det väldigt tätt inpå sändningarna på hemmaplan, känns det lite mossigt att tro att man skulle kunna fånga upp en så pass komplext smart serie som L.o.M. och få en amerikaniserad mainstream-framgång med den. Eller var det cred-success han siktade på?

En orsak till att jag hoppas Kelley fortsätter i all evighet med att skriva fantastiska slutpläderingar för Alan Shore är att han sannolikt inte har en aning om hur han ska klara sig på den nya tevemarknaden, utan tillgång till gamla figurer och W. Shatner.

[2008-06-21 15:24]
Thomas R

Var det tom under bombningarna av Libanon han donerade pengar?! Johan Sta√É«l von Holstein är en slags hovnarr som häver ur sig fundamentalistiska nyliberala åsikter och gör allt för att vara kontroversiell. Först trodde jag Federley var samma typ men det stämmer nog bättre att han inte är lika oförarglig.

[2008-06-21 15:33]
Kjell

Tycker trots allt att det finns ca 150 riksdagsmän som förtjänar mer skit än Federley i FRA-frågan. Den här demoniseringen av Federley ställer jag verkligen inte upp på.

[2008-06-21 20:06]
Thomas R

Kjell, håller med dig om det finns andra som förtjänar lika mycket kritik i hanteringen av FRA-frågan men på vilket sätt demoniserar jag och fredrik honom? Han har ju faktiskt gjort och sagt det vi räknar upp. Att hylla någon som Thatcher är minst sagt uppseendeväckande.

[2008-06-21 20:58]
Kjell

well, jag anser t ex att de som aningslöst (indirekt) stöder Hizbollah är ”farligare” än de som, likt Federley, vill se ett pluralistiskt Libanon.

[2008-06-21 23:09]
Daniel

”Tycker trots allt att det finns ca 150 riksdagsmän som förtjänar mer skit än Federley i FRA-frågan. Den här demoniseringen av Federley ställer jag verkligen inte upp på.”

Den som kryssas in på premissen att han ultra-liberal och ser den personliga integriteten som helig förtjänar hur mycket skit som helst när hsn sedan säljer ut det svenska folkets integritet. Därmed inte sagt att inte många andra förtjänar kritik också men det påverkar inte det faktum att kritiken motFederley är berättigad. Han är uppenbarligen en hycklare och de flesta människor föraktar, med all rätt, hycklare.

[2008-06-21 23:21]
Kjell

Visst är en han en hycklare… Jag mår lite illa när jag tänker på hans tal, om mamma och allt det där, och att han då redan gett partiet besked om att han röstar ja (och precis samtidigt sitter det jävla försvarsutskottet och skriver in ett par menlösa punkter för det ja:et…).

[2008-06-22 09:55]
Phoebe C

Federley hycklare? Det implicerar att hans liberala (han vet förmodligen inte vad ordet betyder) floskler har ett tankeinnehåll.
Troligare är väl att han lider av narcissistisk personlighetsstörning.

[2008-06-22 18:20]
John

Jag har nu läst delar av FRA-lagen och måste medge att jag förstår folks oro men delar den inte. Krtiken mot propositionen innehåller nästan bara känsloargument och snack om storebrorsamhälle, fascism och kränkt integritet. Mycket är bara hjärnspöken och vi har långt kvar till 1984. Det handlar t.ex. inte om åsiktskontroll som många verkar tro. Vi bor i Sverige och kan lugnt skriva barnporrnoveller, förneka förintelsen och dela ut fatwor hur mycket vi vill. FRA-lagen är ägnat åt den riktiga fascismen i samhället; den våldsbenägna politiska extremismen från höger och vänster, kristna som muslimer. FRA-lagen är INTE fascistisk, vi har ingen anlednig att nojja och känna oss hotade så länge vi inte vill utföra jihad eller en nationalsocialistik revolution i Sverige eller kasta sten på polisen. Fotboll precis som nästan all elitidrott är det däremot. Fascistisk alltså. Det är fysisk överlägsenhet och abstrakt dravvel som svenska fanans ära och skit som hyllas och svaghet som föraktas, vilket är så klart vidrigt och osmakligt men inte utan underhållningsvärde.

[2008-06-22 20:03]
Thomas R

FRA har dock möjlighet att läsa t.ex. privata mail och lagra dessa, helt oberoende av misstankar. Att de överhuvudtaget kan göra det är minst sagt obehagligt.

[2008-06-23 19:38]
Dave

Men herregud. Håll dig till det du kan bäst och lämna politiken och fotbollen till någon annan. Snacka om att tvinga två helt skilda saker att passa samman. Är det Zlatans fel att riksdagen i demokratisk ordning godkänner en lag? Som sagt, håll dig till film och TV-serier. Dit någonstans sträcker sig ditt kompetensområde. Var nöjd med det.

[2008-06-23 19:54]
Kjell

Men herregud, Dave, håll dig till det du kan bäst och lämna politiken och fotbollen till mig!

[2008-06-23 20:19]
Thomas R

Rent allmän, är inte det det fina med demokrati, att man kan yttra sig även om sådant man inte har expertkunskap om?

[2008-06-23 21:54]
Kjell

Allt jag skriver är expertutlåtanden.

[2008-06-23 23:34]
Thomas R

Här är en intressant diskution om bloggarnas betydelse för FRA-debatten:
http://sydsvenskan.se/kultur/article339162.ece

[2008-06-24 02:59]
Sibilisibili

”FRA-lagen är ägnat åt den riktiga fascismen i samhället; den våldsbenägna politiska extremismen från höger och vänster, kristna som muslimer. FRA-lagen är INTE fascistisk, vi har ingen anlednig att nojja och känna oss hotade så länge vi inte vill utföra jihad eller en nationalsocialistik revolution i Sverige eller kasta sten på polisen.”
Mina damer och herrar, ett av alla Årets Fån. Argumentet att har man inget gjort har man inget att vara rädd för är spånigare än träflis. Inte nog med de fullkomligt vedervärdiga antydningarna om något önskat kontrollsamhälle – Tydligen måste vi människor skyddas mot oss själva. Av vilka? Ofelbara människor, får man förmoda. Frihet är visst ett lågt pris – förbiser man helt knäckfrågan: Vem bestämmer vad som är oacceptabelt beteende?
Enligt FRA-lagen är det nämligen helt upp till regeringen (Bland andra). Utan att gå genom domstol eller riksdag kan man välja att specialbevaka en grupp. Det må så vara att Alliansen eller Reinfeldt är ytterst välvilliga och väljer att inte missbruka detta på något sätt, men låt säga att Sverigedemokraterna tar så pass många mandat att de faktiskt skulle ha något att säga i bevakningsfrågan (Eller Rättvisepartiet Socialisterna, om man är lagd åt det hållet); Känns FRA lika mysigt då?
Någon slags definition på friheter måste väl vara att de inte är beroende av någons välvilja. T ex måste man väl anses vara ofri i någon mån om någon riktar en pistol mot en, och det enda som avgör om det hela tar slut eller inte beror på pistoljärens välvillighet. Om inte får man ju anse t ex Nordkorea som ett alldeles utmärkt system: Det finns ju ett fullvärdigt kontrollsystem som ser till att folkfiender hålls stångna. Synd bara att regimen är så ogin i sin tolkning av vad en folkfiende är, men annars som sagt ett utmärkt system.
Nå, det är inte nog med detta. I ytterligare steg i samma riktning vill man konfiskera PKU-registret och lämna över det till polisen. Detta är ett register med blodprover av alla svenskar födda efter 1974 – Ett DNA-register, alltså. ”Det skulle i så fall bli världens största DNA-register över en civil ostraffad befolkning.”, upplyser Falkvinge från Piratpartiet. Vidare vill man… Ja, jag citerar det i sin helhet:
”Det ligger också ytterligare ett extremt repressivt lagförslag som handlar om trafikdatalagring. Det innebär att information om alla du kontaktar – när, vem, hur länge ni pratade och varifrån – ska sparas (sparas!) och lagras sökbart i ett år. Notera särskilt det där ‚Äúvarifrån√¢‚Ǩ¬ù. Din mobiltelefon görs alltså om till en statlig spårsändare, ifall polisen skulle vilja veta var du var någonstans på kvällen den 15 oktober 2007. Att kartlägga kontaktnät på det här sättet är lika integritetskränkande som att avlyssna allas samtal, och tillsammans med FRA-lagen är den här lagen riktigt, riktigt hemsk. Den väntas dyka upp i höst.”
http://rickfalkvinge.se/2008/06/22/dagarna-da-brevhemligheten-avskaffades/
Med andra ord är vi två steg ifrån ett samhälle där den mentala glidningen till ‘envar är skyldig till det att denne bevisar annorlunda’ har blivit en realitet. Redan har alltså en kontrollapparat klubbats igenom som alldeles säkert gör Kim Jong Il grön av avund. Inom ett år kan Sverige vara en kontrollstat vars like aldrig någonsin skådats i hela världshistorien.
Skrämmer inte detta? Skrämmer det inte att ditt enda skydd idag är att regeringen, förhoppningsvis, inte tycker att dina åsikter eller din religion eller din sexuella läggning är oönskad? Mig skrämmer det, utav bara helvete.
Och jag vet att det är löjligt och överdramatiserat, men jag ser framför mig hur Rosenbad förvandlas till ett svart torn krönt av ett brinnande allseende öga.
(P.S Det där om att det klubbats igenom av en demokratiskt vald församling är minst lika löjligt; Frågan togs aldrig upp i valet. Det svenska folket har alltså aldrig fått ta ställning till FRA.)
(P.P.S Inga referenser till Orwell, i alla fall. Tolkien-referensen får därför stå som ett exempel på min briljans.)

[2008-06-24 12:03]
Lasse

Är helt med dig, Kjell. Känner inte igen det här landet längre, har länge funderat på att sticka härifrån. Till Färöarna kanske.

[2010-06-15 12:26]
Svartskjortan

Hur kan man kalla borgare fascister? Hur kan man vara så jävla korkad? Fascismen’s största motsåndare rent ideologiskt är ju liberalismen!
Förklara gärna hur detta går ihop.

[2010-06-15 12:30]
Kjell

Svartskjortan: ”Fascismen” här handlade om alliansregeringens allt annat än liberala hållning vad gäller internet och integritet.